Tájékoztatás az iparjogvédelmi ügyekben öröklés kapcsán megindított jogutódlási eljárás módszertanára vonatkozóan

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az adminisztratív terhek csökkentésére törekszik azokban az iparjogvédelmi ügyekben, ahol a jogok átszállása a jogosult halála folytán következik be.

Ilyen esetben, ha a közjegyző hivatalból küldi meg a jogutódlás tényét igazoló hagyatékátadó végzést az SZTNH-nak, az SZTNH a jogutódlás tényét erre irányuló külön kérelem és igazgatási szolgáltatási díj megfizetése nélkül jegyezi be a lajstromba. Az SZTNH abban az esetben is eltekint az igazgatási szolgáltatási díj megfizetésétől, ha a jogutódlás tudomásulvételére irányuló kérelmet az örökös nyújtja be (csatolva hozzá a jogerős hagyatékátadó végzést is).

Ezt a gyakorlatot a közjegyzői tevékenység közhatalmi jellege indokolja. Az iparjogvédelmi törvények alapján az SZTNH lajstromaiba saját döntése, más hatóság döntése vagy a bíróság határozata alapján tesz bejegyzést, illetve tünteti fel a védjegyeljárásokban bekövetkezett tényeket. A Hivatal a jogosult halála miatti jogutódlás esetén a közjegyzőt mint „más hatóságot” kezeli és az iparjogvédelmi lajstromba a megfelelő bejegyzést a közjegyző döntése alapján teszi meg. Ezt támasztja alá a közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény 1. §-ának (4) bekezdése, amely szerint a közjegyző a jogszabály által meghatározott hatáskörében az állam igazságszolgáltató tevékenysége részeként jogszolgáltató hatósági tevékenységet végez, valamint a hagyatéki eljárásról szóló 2010. évi XXXVIII. törvény 2. §-ának (2) bekezdése, mely alapján a hagyatéki eljárásban a közjegyző eljárása az elsőfokú bíróság eljárásával azonos hatályú.

Lényeges, hogy az SZTNH csak olyan hagyatékátadó végzés alapján veszi tudomásul a jogutódlás tényét, amelyben az érintett iparjogvédelmi ügyeket pontosan (ügyszámmal vagy lajstromszámmal) megjelölték.

2013/07/31